Monumenten

 • 6. Het 'Oude Raadhuis' museum

  Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Nu ligt het kalm ingeklemd tussen de dijken met daarachter het nieuw ontgonnen polderland. Al meer dan duizend jaar geleden komen we de naam van Urk tegen in geschriften. Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing. Een eigen klederdracht en eigen dialect. Op het eiland leefden ze van de visserij in hun sobere woningen. De zee gaf hen brood, maar bezorgde ook veel leed. Honderden vissers kwamen om op zee. Het leven was hard en armoedig.

  Meer informatie
 • De Vuurtoren

  Op het meest westelijke puntje van Urk staat de 18 meter hoge vuurtoren, gebouwd in 1844. De vuurtoren is een baken die de visserman de weg wijst in het donker naar veilige haven. Achter de toren ligt een anker uit 1615, waarschijnlijk afkomstig van de vloot van Michiel de Ruyter. De toren is tegen betaling te beklimmen in de zomermaanden. Buiten deze periode op afspraak of met een arrangement van Tourist Info Urk.

  Meer informatie
 • Het Kerkje aan de Zee

  Monumentaal kerkje uit 1786. Omdat Urk van 1660 - 1792 tot Amsterdam behoorde, heeft het kerkje boven de ingang een gedenksteen met het wapen van Amsterdam, als blijk van de vroeger band met de stad. Het kerkje wordt tegenwoordig gebruikt voor trouw- en rouwdiensten. Maar ook voor het middagprogramma van het evenement "Zingen in de Zomer". Tijdens de zomerperiode is het Kerkje geopend voor bezichtiging.

  Meer informatie
 • Het Vissersmonument

  Op enkele tientallen meters van het Kerkje aan de Zee bevindt zich het 'vissersmonument' voor de in zee omgekomen vissers. Het monument bestaat uit een standbeeld van een vissersvrouw die nog eenmaal omkijkt naar de zee, vanwaar haar geliefde had moeten komen. Rond het standbeeld bevinden zich 33 marmeren platen met daarop vermeld de namen van vissers die in zee zijn verdronken.

  Meer informatie
 • Ommelebommele stien en Vroemoer

  Daar waar baby's in de Nederlandse volksmond voornamelijk door de ooievaar gebracht worden, moet de Urker vader volgens een bekende Urker legende een roeitocht maken naar de 'Ommelebommelestien' (stien = steen) om de baby op te kunnen halen. Deze gladde, grote zwerfkei ligt ongeveer 80 meter uit de kust in het IJsselmeer, net met de rug boven de waterspiegel en lijkt op de rug van een walvis.

  Meer informatie
 • Standbeeldje 'De Toekomst van Urk'

  Een jongen in klederdracht die met het schort van zijn moeder wordt voortgeblazen door de wind. Het kind – onze toekomst – heeft de volle wind in de zeilen.

  Meer informatie
 • Wakend oog

  Het oudste gebouw van Urk, het Wakend Oog, werd in 1736 gebouwd als pastorie voor de dominee. Deze voormalig pastorie heeft lange tijd als lichtbaken voor de Urker vissers gefunctioneerd; de twee ovale ramen, waar ‘s avonds licht, d.m.v. kaarsen, door naar buiten scheen, leken vanaf zee net twee ogen...

  Meer informatie