Arrangementen

 • 1. Ginkiestocht Urk

  Onder leiding van een gids wordt u tijdens de ginkiestocht door een wirwar van straatjes en steegjes, oftewel ginkies, geleid in het oude pittoreske centrum van Urk. Beleef het eilandgevoel dat nog steeds door de straten van Urk giert en hoor de nog altijd verrassende verhalen en anekdotes over de bijzondere geschiedenis van het vissersdorp. Met schilderachtige doorkijkjes, knusse pleintjes en steegjes en karakteristieke geveltjes is de Ginkiestocht dé leukste manier om Urk te ontdekken!

  Meer informatie
 • 2. Veilingspel IJsselmeervisafslag Urk

  In de oude haven van Urk vindt u aan de kop van de kade de IJsselmeervisafslag, die nog steeds in gebruik is door de IJsselmeervissers. Tijdens het bezoek krijgt u vooraf uitleg over de visserij door een enthousiaste spreker en krijgt u daarbij een filmpje te zien met beelden van de visserij. Bij het interactieve veilingspel waant u zich even als een echte vishandelaar en voor de beste handelaar is er een leuke prijs.

  Meer informatie
 • 3. Het Oud Urk Arrangement (ginkiestocht/museum/vuurtoren)

  Met dit arrangement wordt u helemaal meegenomen in het verhaal van het oude Urk. Proef de sfeer van het vroegere eiland in het museum ‘Het Oude Raadhuis’, wandel door het doolhof van steegjes en straatjes met een enthousiaste gids tijdens de ginkiestocht en geniet van het weidse uitzicht over Urk en het IJsselmeer vanaf de vuurtoren.

  Meer informatie
 • 4. Langs Havens & Door Stegen-arrangement

  U komt een dagje naar Urk en wilt daar het uiterste uit halen. In dat geval kunt u kiezen voor het Langs Havens & Door Stegen-arrangement. Onderdelen van dit arrangement zijn het veilingspel in de IJsselmeervisafslag, een ginkiestocht, een bezoek aan het museum en het beklimmen van de vuurtoren. Een optie is om bij een van onze restaurants eventueel koffie (vooraf en/of na het arrangement) een lunch en of een diner te reserveren.

  Meer informatie
 • 5. Oorlogtocht 'Door stegen en vluchtwegen'

  Wat speelde zich af in het vissersdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog? Daar krijgt u een beter beeld bij tijdens de Oorlogstocht, samengesteld door gids Jaap Bakker. Vragen als ‘Hoe werden de stegen toen gebruikt als vluchtwegen?’, ‘Waar in het dorp waren de schuilplekken?’ en ‘Welke mensen waren erbij betrokken?’, ze worden allemaal beantwoord met indrukwekkende verhalen over de eilanders die honger leden en onvrij waren, maar die ook trouw en moed ondervonden, wat soms zelfs gevaar voor hun eigen leven betekende. Tijdens deze tocht wordt er een bezoek gebracht aan een van de schuilplekken.

  Meer informatie
 • 6. Het 'Oude Raadhuis' museum

  Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Nu ligt het kalm ingeklemd tussen de dijken met daarachter het nieuw ontgonnen polderland. Al meer dan duizend jaar geleden komen we de naam van Urk tegen in geschriften. Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing. Een eigen klederdracht en eigen dialect. Op het eiland leefden ze van de visserij in hun sobere woningen. De zee gaf hen brood, maar bezorgde ook veel leed. Honderden vissers kwamen om op zee. Het leven was hard en armoedig.

  Meer informatie
 • 7. Vrijgezellentocht

  Organiseer je een vrijgezellenfeest voor een vriend of vriendin? Boek nu de Urker Vrijgezellentocht! De tocht begint met het oefenen voor dé grote dag. De generale repetitie wordt gehouden in de raadszaal van museum 'Het Oude Raadhuis'. Een heuse ambtenaar van de burgerlijke stand trouwt de aanstaande bruid of bruidegom en de rest van de groep is op een leuke manier te gast. Daarna een vrij-gezel-lige wandeling, onder leiding van een gids, door oud Urk en krijgt de bruid/bruidegom in spé krijgt een leuke aantal opdrachten.

  Meer informatie
 • Beleefhuis Ut Kunstige Vissersussien

  Zo gauw je het huisje (Ut Ussien) binnenkomt, is het of je een stap terug in de tijd maakt. Oude netten die op zolder hangen te drogen, koffie die staat te pruttelen op een petroleumstelletje, de klederdracht, de bedstee en een stukje van de schuilkelder. In dit huisje ervaar je hoe het was in de periode tussen 1940 en 1950. In “Ut Kunstige Vissers Ussien” is meer te doen dan alleen maar te kijken. Janneke van Slooten van “Kunst in Opdracht” biedt verschillende workshops aan. De workshops zijn voor jong, oud en groepen. Een greep uit de mogelijkheden: rondleiding, netten boeten, handlettering

  Meer informatie
 • Bij Urkers thuis

  Bent u op zoek naar een leuk activiteit met een klein groepje? Dan is dit een leuke gelegenheid om bij Urkers thuis op bezoek te gaan. Ervaar hoe de Urkers wonen in het oude dorp en drink gezellig een 'bekkien' koffie of thee mee. Hoor de verhalen over de eerdere bewoners onder het genot van zelfgemaakte Urker dikkoek en probeer eens de was op Urker wijze op te hangen!

  Meer informatie