Groepsactiviteiten

 • Activiteiten voorjaarsvakantie: Het leven in de visserij (20 februari)

  We beginnen de dag in de Ijsselmeervisafslag. Hier wordt uitleg gegeven over de visserij, een filmpje laten zien en het veilingspel wordt uitgelegd en gespeeld. Voor de beste bieder/handelaar is er een leuke prijs beschikbaar. Daarna wordt u om 12.30 uur verwacht in de Botterschuur (Westhavenkade) U volgt de weg via de havens naar de lucht van vers gebakken vis! In de Botterschuur krijgt u een heerlijk visje met wat drinken. Daarna wordt u opgehaald door een gids en u maakt een korte wandeling die eindigt bij een echte oude botter. Deze botter wordt bezichtigd en u hoort, ziet en ervaar

  Meer informatie
 • Activiteiten voorjaarsvakantie: Het leven op het eiland (21 en 22 februari)

  Een leuke gelegenheid om eens bij de Urkers thuis op bezoek te gaan. Ervaar hoe de Urkers wonen in het oude dorp en drink gezellig een 'bekkien' koffie of thee mee. Onder het genot van een stuk zelfgemaakte dikkoek hoort u de verhalen over de vroegere bewoners hoe zij het eilandgevoel beleefden. En.. probeer eens de was op Urker wijze op te hangen! Na deze ervaring komt een gids u ophalen voor de Ginkiestocht over het voormalige eiland. Onderweg leert u van de gids wat Urker woorden dialect.

  Meer informatie
 • Activiteiten voorjaarsvakantie: Het leven zonder elektra en stromend water (19 en 22 februari)

  Het leven van een Urker: Zonder elektra en stromend water (op 19 en 22 februari) Voorafgaande aan de tocht krijg je een zoeklichtje en ga je samen met de gids op ontdekking door het donkere verlaten museum, daarna nog even door enkele (donkere) ginkies (steegjes) In het avonddonker een kijkje nemen in het vissershuisje! Hier hoor je de verhalen die er zich afspeelden toen er nog geen stromend water en geen elektriciteit was! Ook sterke verhalen werden verteld als tijdverdrijf tijdens de donkere koude avonduren. En soms… ging je fantasie dan op z’n beloop!

  Meer informatie
 • Activiteiten: voorjaarsvakantie Cultuurarrangement

  Tijdens de voorjaarsvakantie (ma-za 18 feb-2 maart) kunt u met een groepje van minimaal 10 personen het cultuurarrangement reserveren! U beleeft deze dag een stukje geschiedenis, cultuur en visserij!

  Meer informatie
 • Bij Urkers thuis

  Bent u op zoek naar een leuk activiteit met een klein groepje? Dan is dit een leuke gelegenheid om bij Urkers thuis op bezoek te gaan. Ervaar hoe de Urkers wonen in het oude dorp en drink gezellig een 'bekkien' koffie of thee mee. Hoor de verhalen over de eerdere bewoners onder het genot van zelfgemaakte Urker dikkoek en probeer eens de was op Urker wijze op te hangen!

  Meer informatie
 • Ginkiestocht Urk

  Onder leiding van een gids wordt u tijdens de ginkiestocht door een wirwar van straatjes en steegjes, oftewel ginkies, geleid in het oude pittoreske centrum van Urk. Beleef het eilandgevoel dat nog steeds door de straten van Urk giert en hoor de nog altijd verrassende verhalen en anekdotes over de bijzondere geschiedenis van het vissersdorp. Met schilderachtige doorkijkjes, knusse pleintjes en steegjes, karakteristieke gevels en de vele sierlijke decoraties: Dit is de ginkiestocht, dé leukste manier om Urk te ontdekken!

  Meer informatie
 • Het 'Oude Raadhuis' museum

  Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Nu ligt het kalm ingeklemd tussen de dijken met daarachter het nieuw ontgonnen polderland. Al meer dan duizend jaar geleden komen we de naam van Urk tegen in geschriften. Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing. Een eigen klederdracht en eigen dialect. Op het eiland leefden ze van de visserij in hun sobere woningen. De zee gaf hen brood, maar bezorgde ook veel leed. Honderden vissers kwamen om op zee. Het leven was hard en armoedig.

  Meer informatie
 • Het Oud Urk Arrangement

  Met dit arrangement wordt u helemaal meegenomen in het verhaal van het oude Urk. Proef de sfeer van het vroegere eiland in het museum ‘Het Oude Raadhuis’, wandel door het doolhof van steegjes en straatjes met een enthousiaste gids tijdens de ginkiestocht en geniet van het weidse uitzicht over Urk en het IJsselmeer vanaf de vuurtoren.

  Meer informatie
 • Kinder Cultuurroute

  De cultuurroute is een interactieve speurtocht voor kinderen van de basisschoolleeftijd (midden- en bovenbouw). Met een rugzakje met attributen en route omschrijving speuren de kinderen door het oude centrum van Urk en komen meer te weten over de Urker cultuur. Aan de orde komt o.a. klederdracht, dialect en visserij. Bij verschillende punten kunnen de kinderen opdrachten uitvoeren.

  Meer informatie
 • Langs Havens & Door Stegen-arrangement

  U komt een dagje naar Urk en wilt daar het uiterste uit halen. In dat geval kunt u kiezen voor het Langs Havens & Door Stegen-arrangement. In dit dagarrangement wordt uw hele bezoek aan Urk tot in de puntjes voor u verzorgd. Onderdelen van dit arrangement zijn onder andere het veilingspel in de IJsselmeervisafslag, een ginkiestocht, een bezoek aan het museum en het beklimmen van de vuurtoren.

  Meer informatie