3. Vissersverleden - wo 1 mei 12:00 uur

Beleef de visserscultuur van Urk!

Urk en vis zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al eeuwen leeft een groot deel van de Urker bevolking van de visvangst, -verwerking en -handel.

Toen Urk in 1932 eiland af werd en de zoute Zuiderzee een zoet IJsselmeer, dacht men dat het met de visserij was gedaan. Niets bleek echter minder waar. De Urker vissers zochten het verderop en oefenden het ambacht uit op de Noordzee. Tegen alle verwachtingen in brak er een bloeiperiode aan die "Het Wonder van Urk" wordt genoemd.

Veilingspel en traditioneel gebakken vis

Tijdens dit arrangement kom je meer te weten over het vissersverleden en -heden van Urk. Dat gebeurt op een passende locatie: in de IJsselmeerafslag. Neem plaats op een van de zetels in de mijnzaal om het veilingspel te spelen en je een echte vishandelaar te wanen. Vervolgens wandel je naar de Botterschuur aan de historische Westhaven waar je een heerlijk, traditioneel gebakken visje krijgt aangeboden. Wandeling en bezichtiging Urker botter

De gids haalt je op voor een wandeling over het voormalige eiland met als eindpunt een bezichtiging aan boord van een historische Urker botter (houten vissersschip). In het kleine vooronder zie je hoe vissers aan boord aten, sliepen en baden. Een bijzondere ervaring. Ondertussen ruik je de geur van vers gezette ‘pruttelkoffie’ . Vergezeld met een lekker "Urker dikkertje" (gevulde koek) sluiten we deze dag af.

 

Programma

  • 12:00 uur: Start bij IJsselmeervisafslag met uitleg over de visserij en spelen veilingspel
  • 13.15 uur: Traditioneel Urker gebakken vis en drankje in de Botterschuur
  • 14:00 uur: Korte wandeling met gids o.a. naar Vissersmonument
  • 14:30 uur: Bezichtiging originele Urker botter (houten vissersschip)
  • 15:00 uur: Afsluiting met koffie en "Urker dikkertje"


Boek snel online want vol = vol!

Dit arrangement gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen.  


Prijs: 16,00 euro

Aantal: