4. Kunstroute - do 2 mei 14:00 uur

Ontmoet bijzondere kunstenaars en hun werken van Urk

In museum Het Oude Raadhuis op Urk ontdek je bijzondere werken van Urker kunstenaars en kunstenaars die begin vorige eeuw naar Urk gekomen zijn om het eiland en haar bevolking te vereeuwigen. Daar zijn prachtige werken van bewaard gebleven die te bezichtigen zijn in het Urker museum.

Trots op Urker knipkunst

Trots zijn we op de knipwerken van de Urker Jan Visscher (1855-1938), alias Jantje de Knipper. Met een grote stompe schaar knipte hij prachtige werken van Urker (kerk)gebouwen en Bijbelse taferelen, waarvan verschillende zijn opgenomen in belangrijke volkenkundige collecties in het Zuiderzeemuseum en het museum van papierkunst (bron: www.urkeruitgaven.nl). Het werk van Jantje de Knipper wordt vandaag de dag voortgezet door knipkunstenaar en Urker Henk Kapitein. Ook van hem zijn werken te zien in het museum.

Bijzonder verblijf van Ernst Leyden

Net zo trots zijn we op het werk dat kunstenaar Ernst Leyden (1892-1969) van Urk heeft nagelaten. Leyden is de enige kunstenaar die zich voor langere tijd met zijn atelier op Urk heeft gevestigd (1919-1921). Tijdens zijn verblijf op Urk heeft hij moderne en indrukwekkende werken gemaakt. De bekendste daarvan is zijn topwerk 'Biddende Vissers', te zien is in de Leyden-zaal van het museum.

Kunstroute en high-tea

Onze gids neemt je vervolgens mee het dorp in naar de schilderachtige locaties van diverse kunstwerken en vertelt over de drijfveren van kunstenaars dreef om naar Urk te komen. Inspirerend! Na de tocht is er natuurlijk tijd om over de culturele indrukken en verhalen na te praten tijdens een fijne mini high-tea in het historische pand van De Oude Bakkerij.

Programma

  • 14:00 uur: Start in museum Het Oude Raadhuis met koffie of thee
  • 14:15 uur: Bezichtiging museum met o.a. kunst van Jantje de Knipper en Ernst Leyden
  • 15.00 uur: Kunstroute door Urk o.l.v. een gids
  • 16.00 uur: Afsluiting met mini high-tea in De Oude Bakkerij

Boek snel online want vol = vol!

Dit arrangement gaat door bij minimaal 4 aanmeldingen.


Prijs: 19,50 euro

Aantal: