Filmpje: Henk Bos

Urk en de Zuiderzeewet: eiland af en Wonder van Urk

Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Regelmatig sloeg de zee akkers weg waardoor de eilandbewoners zich meer en meer richtten op visserij. Aan het eind van de 18e eeuw leefden vrijwel alle dorpsbewoners van de visvangst.

Grootste vissersvloot en visindustrie van Nederland

Met de aanvaarding van de Zuiderzeewet in 1918 - waarbij de Zuiderzee werd afgesloten van de Noordzee middels de Afsluitdijk (1932) - dacht men dat ook het einde in zicht was voor de visserij op Urk. Niets bleek echter minder waar. Urkers zijn inventief en kozen het ruime sop: vissers trokken met hun schepen naar de Noordzee. Met de vangst van schelvis, schol en tong brak een bloeiperiode voor de sector aan, ook wel het "Wonder van Urk" genoemd. Vandaag de dag heeft Urk zelfs de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland.

Urk als eiland

Urker vissers

Urk onderdeel van het vaste land

Naast de komst van de Afsluitdijk - ter bescherming van het land tegen afkalving door de vele overstromingen - is een groot deel van de Zuiderzee drooggelegd om als landbouwgrond te gebruiken. Urk werd daardoor onderdeel van het vaste land. Vanaf 3 oktober 1939 is Urk formeel eiland af, maar nog altijd zeggen we hier dat je óp Urk bent.

Urkers zijn trots

Dat we als Urkers trots zijn op onze afkomst is ook te merken aan het dialect dat we hier nog altijd spreken, de klederdracht die te zien is op Urkerdag of de vele jongens die een gouden oorbel met een visserschip dragen.

Activiteiten in 2018 

Op www.touristinfourk.nl/100jaarzuiderzeewet vind je een overzicht van de activiteiten op Urk in 2018 in het kader van het themajaar '100 jaar Zuiderzeewet' van Provincie Flevoland. Kijk voor meer activiteiten in het Zuiderzeegebied op www.100jaarzuiderzeewet.com.  

Urker vuurtoren

Urker straatbeeld