We beginnen de dag in de Ijsselmeervisafslag. Hier wordt uitleg gegeven over de visserij, een filmpje laten zien en het veilingspel wordt uitgelegd en gespeeld. Voor de beste bieder/handelaar is er een leuke prijs beschikbaar.
Daarna wordt u  om 12.30 uur verwacht in de Botterschuur (Westhavenkade) U volgt de weg via de havens naar de lucht van vers gebakken vis!
In de Botterschuur krijgt u een heerlijk visje met wat drinken.

Daarna wordt u opgehaald door een gids en u maakt een korte wandeling die eindigt bij een echte oude botter.  Deze botter wordt bezichtigd en u hoort, ziet en ervaart hoe het leven er toen aan toe ging!
Ondertussen ruikt u de geur van vers gezette ‘pruttelkoffie’  en daar sluiten we deze dag mee af… natuurlijk met een heerlijk Urker dikkerdje!

In november en december zijn het Sturremarrangement (storm-arrangement) en de Spúkkiestocht (sterke-verhalen-tocht) weer te boeken. Door weer en wind, donkere steegjes en een verlaten museum hoort u de meest spannende verzonnen verhalen (spùkkies) van vroeger!

Speelt uw zoon of dochter graag computergames en wil uw kind niets liever dan leren om zelf games te maken? Geef uw zoon of dochter dan op voor de workshop Programmeren kun je leren. Op woensdagmiddag 16 januari kunnen jongeren van 9 tot 12 jaar kennis maken met de programmeertaal Scratch. De workshop is van 15.00 tot 17.00 uur en kost 5 euro. Opgeven kan via www.flevomeerbibliotheek.nl of aan de balie. Er is plaats voor 10 kinderen.

Elke woensdag ben je de hele dag welkom in De Botterschuur. Rond 11.30 uur gaat de bakpan aan voor heerlijk gebakken vis op z'n Urkers. Smullen maar!

29 november 2018: aanvang 19:00
Museum Het Oude Raadhuis op Urk

Een deel van de Hollywoodfilm van regisseur Christopher Nolan wordt op het IJsselmeer zo'n vijf kilometer voor de Urker kust opgenomen met een filmploeg van ruim tweehonderd personen en nog eens zeventig figuranten. De opnames vinden plaats tussen 24 juni en 22 juli.

De  Urker haven is voor een gedeelte afgezet  en de  filmlocatie  op het IJsselmeer is met boeien afgebakend.

Via  verschillende webcams in de Urker haven kunnen nieuwsgierige filmliefhebbers en fans van acteur/One Direction-zanger Harry Styles nog steeds flarden van de actie meekrijgen.
De  webcam op de Schipperkade geeft  soms een goed zicht op de productielocatie op de haven.
De beweegbare camera bij het havenkantoor was  onder meer een Brits werkschip te zien dat bij de filmopnames betrokken is.
Via de webcam op restaurant 't Achterhuis is  te zien hoe veerboot De Zuiderzee  speciaal voor film wordt overgeschilderd zodat deze niet opvalt tijdens het varen van de veerdienst.
Via een andere camera is een aantal schepen op het water te zien, mogelijk tijdens een filmopname.

Via de website www.vesselfinder.com is bovendien goed te zien welke schepen er zoal bij de opnames betrokken zijn. Voor de kust van Urk lagen maandagochtend onder meer de voormalige Nederlandse mijnenveger Sittard, die speciaal voor de filmopnames een Brits registratienummer heeft gekregen. Ook het onderzoekschip Castor ligt momenteel bij Urk voor anker. Dit schip is voor de film zelfs speciaal grijs geverfd

Op 10 februari 2018 bestaat mannenkoor Urker Zangers 50 jaar! Op die zaterdag geeft het koor dan ook een jubileumconcert in de Urker Bethelkerk.

Urk is vooral bekend vanwege de visserij. Het leven van de visserman is avontuurlijk en zwaar en vergt veel doorzettingsvermogen, teamwork, kracht en inspanning. Deze eigenschappen worden op de proef gesteld bij onze obstacle challenge.

Durf jij de uitdaging aan op 23 april 2016?

Aanmelden voor de Obstacle Challenge