A.s. vrijdag 24 juli laat kunstenaar Ronald Baarda in Galerie Plein 1890 zien hoe je Urker tafereeltjes ter plekke vastlegt op het schildersdoek.

Commissie Urkerdag zorgt voor de modellen in klederdracht. Er zullen twee schildersessies zijn, van 10:00 tot 12:30 en van 14:00 tot 16:30.

In de galerie hangt ook het werk van Ronald. Hij werkt veel met olieverf en is vaak op Urk te vinden met zijn schildersezel. De doeken die tijdens deze sessies worden gemaakt zullen in de galerie worden geëxposeerd. De demonstratie is voor iedereen vrij toegankelijk. Wel houden we de corona-maatregelen in acht. Deze schilderdemonstratie maakt deel uit van de #Pleinsessies die galerie Plein 1890 tijdens de zomermaanden op vrijdag en zaterdag organiseert. Hou de galeriewebsite in de gaten voor de actuele agenda.

Wie van geschiedenis houdt, opgelet! Erfgoed Urk/Urker Uitgaven en museum Het Oude Raadhuis organiseren op zaterdag 10 oktober de tweede Dag van de Urker geschiedenis. Dit keer met bijzondere lezingen en primeurs. Gezien het beperkte aantal deelnemers wordt het programma live uitgezonden via Facebook en Youtube.

Verder is er deze dag een wandeling o.l.v. een gids die je meeneemt in de geschiedenis van Urk. Aanmelden via mail of via een appje

 

Het is ook voor Zingen in de Zomer een bijzondere tijd. De 45ste editie van het zomerse zangfestijn op Urk krijgt dit jaar door de aanwezigheid van het Coronavirus een bijzonder karakter. De bijeenkomsten met de honderden bezoekers in het Kerkje aan de Zee en de duizenden in Bethelkerk kunnen geen doorgang vinden. Jammer, want Zingen in de Zomer is een evenement waar velen elk jaar weer met spanning en verwachting naar uitzien. Toch zullen ook de komende  zomermaanden elke woensdagavond muziek en stemmen vanaf het voormalige eiland weerklinken.

Vaar mee met de rondvaarten van de Zuiderzee op:

Donderdag 3 september van 14.00 tot 16.00 uur
Vrijdag 11 september van 12.00 tot 14.00 uur

Info en reserveringen

Tijdens de zomermaanden juli en augustus kun je weer meevaren met de veerdienst naar Enkhuizen!
Vanaf Urk vertrekt de Zuiderzee tweemaal daags. Leuke tip bij warm weer is het maken van een IJsselmeercruise! 
Ook zijn er op verschillende data mogelijkheden om een rondvaart te doen.

Info en tijden van de Veerdienst
Reserveren tickets veerdienst
Reserveren tickets IJsselmeercruise
Data / reserveren van rondvaart

 

Vijf dorpen zijn in de race voor de titel ‘Allermooiste dorp van Nederland’. Tijdens de ANWB-verkiezing brachten ANWB-leden in totaal 30.000 stemmen uit op het dorp dat zij het allermooist vinden. Een jury van experts bezocht de top vijf van dorpen om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Het winnende dorp wordt bekend gemaakt op maandag 17 augustus en op donderdag 20 augustus gehuldigd.

 De top 5 van genomineerde dorpen (in willekeurige volgorde): 

  1. Urk in Flevoland
  2. Winsum in Groningen
  3. Hollum op Ameland, Friesland
  4. Oisterwijk in Noord-Brabant
  5. Elsloo in LimburgGinkiestocht Ongerduur is een nieuwe tocht die alleen door de kleine straatjes en ginkies gaat. (Ginkiestocht is een combi met de highlights van Urk)

Een tocht waarbij je een stap terug doet in het verleden. Aan de hand van oude foto's met voormalige winkeltjes en boerderijen beleef je de tijd van toen.
De periode dat er nog waterpompen waren en dat de huizen aan de onderkant van de bult uitzicht hadden op de Zuiderzee. De grote verschillen van hoogte, de contouren van het voormalige eiland.
Tijdens de tocht word je  geattendeerd op details die je normaal over het hoofd ziet.  Ook is er tijdens deze wandeling ruimte om herinneringen over vroeger te delen!

Het nieuwe camperpark met 25 extra plekken voor campers is toegankelijk door middel van een incheckzuil en slagboom.
De nieuwe plekken komen op een apart terrein dat los staat van de rest van de camping. Hierdoor kunnen campers er ook terecht als 't Urkerbos gesloten is.
De betaling kunnen de kampeerders zelf regelen, via een incheckzuil. Daarna kunt u afvalwater lozen en schoon water tanken. Ook is er tegen vergoeding elektriciteit en wifi beschikbaar.

Het camperpark is het hele jaar door toegankelijk.
Als het naastgelegen Vakantiepark open is (april t/m september), is tegen een kleine vergoeding gebruik te maken van douche en toilet en overige voorzieningen op het terrein.
De camping breidt het aantal camperplekken uit, omdat Urk erg in trek is bij camperbezitters. Ook in de winterperiode doen veel campers voor een dagje Urk aan.
Met de uitbreiding komt het totaal aantal camperplaatsen op 60.

In verband met de maatregelen ter bestrijding van het Corona-virus is de IJsselmeervisafslag Urk voorlopig gesloten voor publiek. Als halverwege april het palingseizoen start is de visafslag slechts toegankelijk voor aanvoerders en kopers.

Er is dan, vanwege de beperkte ruimte en de regels omtrent het 1,5 meter afstand houden, helaas geen plaats voor toeschouwers in de vorm van toeristen en/of inwoners uit Urk. Ook is er voorlopig geen gelegenheid voor groepsbezoeken via de Tourist Info Urk.