Trek de wandelschoenen aan en ga op zoek naar de 10 verschillende opdrachten in de wandeltocht ‘Onderweg naar Pasen’.
Door het scannen van QR-codes verspreid door het oude dorp, worden de wandelaars meegenomen door het Paasevangelie heen.
Verschillende vragen en opdrachten brengen de boodschap van Pasen wel heel dichtbij.
Deze wandelroute met opdrachten is een initiatief van de evangelisatiecommissie in samenwerking met de JC en is geschikt voor jong en oud.
Deelname is gratis, een plattegrond van de route kan afgehaald worden bij Tourist Info Urk, Dormakade 1.

  • Bij deze tocht hoorde een tasje met een bloembol, stoepkrijt en (witte) steen.  Helaas zijn de tasjes niet meer voorradig maar kunnen attributen zelf meegenomen worden.  
  • De route is het beste te starten bij het Kerkje aan de Zee, Prins Hendrikstraat 1 (tegenover het Vissersmonument) 
  • De route kan direct gelopen worden of op een andere tijd die beter past. (
  • Wilt u de plattegrond via de app ontvangen?  Laat het ons weten voor zaterdag 3 april 15:00 uur via  06-55874325

.

Vanwege de genomen maatregelen moet Tourist Info Urk ook weer de deuren sluiten. 

Kerstbestellingen voor Oud Urk -  en Culibonnen kunnen doorgegeven worden via:

Mail:  info@touristinfourk.nl
WhatsApp: 06-55874325
Telefoon: 0527-684040

 

Op 20 februari organiseert Oud Urk een gezellige BINGO met een mega prijzenpot! 

Haal nu alvast je kaarten en zorg dat je dit niet mist!
Voor €3 per boekje of €15 voor 6 boekjes speel je al mee.

De boekjes zijn verkrijgbaar bij Kwalitaria De Bolder, Wijk 2-59 te Urk of te bestellen via de Oud Urk WhatsApp: 06 - 20 06 72 24  (na betaling kunnen de kaarten afgehaald worden bij Tourist Info Urk, Dormakade 1)

Al langere tijd hadden Roel en Janneke van Slooten de wens om een beleefhuis te realiseren. Toen het huisje, grenzend aan hun eigen woning, in de verkoop kwam hoefden zij ook niet lang te twijfelen. Met behulp van de LEADER subsidieregeling konden zij aan de slag met hun droom; Beleefhuis ‘Ut Kunstige Vissers Ussien’.

65 dagen lang is met man en macht gewerkt aan de verbouwing van deze unieke woning. Het terugbrengen van authentieke onderdelen, het uitzoeken van de juiste inrichting en het selecteren van de mooiste Urker souvenirs. Maar daar bleef het niet bij. In de tussentijd werd een nieuwe website ontwikkeld, een Urker Verjaardagskalender was in de maak en ook de collectie Kerstkaarten kreeg vorm.

 Janneke van Slooten is al langer bekend als kunstenares op Urk met 'Kunst in Opdracht'. De mooiste schilderijen, ansichtkaarten en tekeningen zijn op aanvraag verkrijgbaar of te vinden in het assortiment. "Ik schilder vanuit mijn geloof en passie voor Urk, dat probeer ik in mijn werk tot uitdrukking te brengen; in Opdracht van onze God en Vader", aldus Janneke.

 Het traditionele vissershuisje doet zijn naam eer aan; hier beleef je hoe geleefd werd op Urk in de jaren 1940-1950. De schuilkelder behelst een ware waterbron, die bij de verbouwing zichtbaar werd. Deze waterkelder, onder de keuken, zal binnenkort ook te bezoeken zijn. Op de nettenzolder is het mogelijk om onder leiding van Roel van Slooten zelf netten te leren boeten en is een prachtige authentieke bedstee te bewonderen.

 De eerste workshop was al voor de opening geboekt; door de nazaten van de voormalig eigenaren van Ut Ussien. Zelf ook dit beleefhuis ontdekken of een creatieve of nostalgische workshop volgen? Kom langs voor een ‘kroosien’ (praatje) of neem een kijkje op de website.

 

         

Omroep Flevoland heeft onlangs zes filmblikken met daarin bijna anderhalf uur aan 8mm-film in handen gekregen. Het materiaal bevat bewegend beeld uit de jaren 1940 tot 1945 en biedt een unieke blik op Urk en omgeving. De filmrollen zijn inmiddels gedigitaliseerd en deels gerestaureerd. De films nemen ons als eerste mee naar het allereerste jaar van de Tweede Wereldoorlog.

Meer info zie: Omroep Flevoland

 

De Gemeente Urk heeft een herinnering aan de oude luchtwachttoren die tijdens de Koude Oorlog jarenlang op Urk stond. Het fundament is opnieuw vormgegeven met sierbestrating op de originele plek van de toren dat zich rechtsachter het Kerkje aan de Zee bevindt. Een bijbehorend infopaneel volgt later dit jaar

De luchtwachttoren was één van de drie torens door de Noordoostpolder, genaamd Karel 1, 2 en 3.
Karel 1 bevond zich op Urk, Karel 2 in het Emmelerbos bij Emmeloord en Karel 3 in het Enserbos bij Ens.
De torens waren ongeveer 14 meter hoog.

De torens werden bemand door parttime militairen die in de buurt van de torens woonden. Ze werden opgeleid om vliegtuigen, vriendelijke en vijandige, te herkennen aan hun geluid en silhouet. Dit was vooral om vliegtuigen die onder de 900 meter te spotten, omdat die niet zichtbaar waren op de radar. Toen het later niet meer in gebruik was werd het afgebroken.

 

 

Hieronder vindt u de Kerstdiensten die online georganiseerd worden. 

Urk in Wintersferen gaat dit jaar definitief niet door vanwege de aangepaste coronamaatregelen. De organisatie had deze zomer aanpassingen bedacht waardoor het door leek te kunnen gaan. Vanwege de  nieuwe (en de te verwachten)  maatregelen  is er teveel  onzekerheid of het evenement goed neergezet kan worden.
De kracht van het evenement is de interactie met het publiek  Dat is nu niet mogelijk.  Urk in Wintersferen stond in gepland op het laatste weekend van november.