Vanaf dinsdag 8 juni is er gedurende de zomermaanden een tentoonstelling over de verzetsheld Willem Arondeus in het museum op Urk.
Tijdens de tentoonstelling wordt de film ‘zonder afscheid verdwenen’ gedraaid; deze gaat over het leven van Arondeus.

Op maandag 7 juni heeft Freek Brouwer, wethouder Cultuur, Recreatie en Toerisme een portret van Willem Arondeus in ontvangst genomen in het museum Het Oude Raadhuis op Urk.  Het kunstwerk is geschilderd door Herman Morssink.  

 

Arondeus was een kunstenaar die zowel schilderde als grafisch en illustratief werk deed, tapijten weefde en boeken en gedichtbundels schreef. De reden van de schenking is gelegen in het feit dat Willem Arondeus precies 100 jaar geleden enkele jaren op Urk kwam wonen en steeds een warme band met Urk heeft gehad. Dat blijkt ook uit één van de brieven waarin staat opgetekend dat hij  zich erg gelukkig voelde tussen de vissersbevolking.
In de Tweede Wereldoorlog behoorde Arondeus tot het verzet en was hij één van de voornaamste organisatoren van de bomaanslag op het Bevolkingsregister van de gemeente Amsterdam die op 27 maart 1943 plaats vond. Arondeus werd gearresteerd en op 1 juli 1943 gefusilleerd in de duinen bij Overveen en in een massagraf begraven.

Het museum is van maandag tot en met zaterdag geopend vanaf 11 tot 17 uur.

Kom je met een groepje dan graag vooraf reserveren: 0527-683262  mail: museum@urk.nl