Al langere tijd hadden Roel en Janneke van Slooten de wens om een beleefhuis te realiseren. Toen het huisje, grenzend aan hun eigen woning, in de verkoop kwam hoefden zij ook niet lang te twijfelen. Met behulp van de LEADER subsidieregeling konden zij aan de slag met hun droom; Beleefhuis ‘Ut Kunstige Vissers Ussien’.

65 dagen lang is met man en macht gewerkt aan de verbouwing van deze unieke woning. Het terugbrengen van authentieke onderdelen, het uitzoeken van de juiste inrichting en het selecteren van de mooiste Urker souvenirs. Maar daar bleef het niet bij. In de tussentijd werd een nieuwe website ontwikkeld, een Urker Verjaardagskalender was in de maak en ook de collectie Kerstkaarten kreeg vorm.

 Janneke van Slooten is al langer bekend als kunstenares op Urk met 'Kunst in Opdracht'. De mooiste schilderijen, ansichtkaarten en tekeningen zijn op aanvraag verkrijgbaar of te vinden in het assortiment. "Ik schilder vanuit mijn geloof en passie voor Urk, dat probeer ik in mijn werk tot uitdrukking te brengen; in Opdracht van onze God en Vader", aldus Janneke.

 Het traditionele vissershuisje doet zijn naam eer aan; hier beleef je hoe geleefd werd op Urk in de jaren 1940-1950. De schuilkelder behelst een ware waterbron, die bij de verbouwing zichtbaar werd. Deze waterkelder, onder de keuken, zal binnenkort ook te bezoeken zijn. Op de nettenzolder is het mogelijk om onder leiding van Roel van Slooten zelf netten te leren boeten en is een prachtige authentieke bedstee te bewonderen.

 De eerste workshop was al voor de opening geboekt; door de nazaten van de voormalig eigenaren van Ut Ussien. Zelf ook dit beleefhuis ontdekken of een creatieve of nostalgische workshop volgen? Kom langs voor een ‘kroosien’ (praatje) of neem een kijkje op de website.