Het Toeristisch Overstappunt (TOP) op het haventerrein van Urk is een perfect startpunt om te fietsen of te wandelen. Parkeer gratis de auto en ga eropuit om op de fiets of te voet het voormalige eiland en de vroegere zeebodem te ontdekken.


Ruime parkeergelegenheid

Er is ruime parkeergelegenheid voor auto's en er zijn camperplaatsen beschikbaar. Vanuit de TOP starten verschillende (bewegwijzerde) fiets- en wandelroutes en de TOP is voorzien van interessante tips. Zo ontdek je gemakkelijk de mooiste plekken op en rondom Urk.

Karakteristieke foto's van lokale fotografen
Je herkent de TOP aan haar hoogte (bijna 3 meter), het oranje cortenstaal en de prachtige karakteristieke foto's, gemaakt door lokale (amateur)fotografen. De infozuil (met een hoogte van 2,80 m) bevindt zich aan de grond op 1,17 meter boven NAP. 

Urk boven NAP
NAP staat voor Normaal Amsterdams Peil en is het nulpunt voor alle hoogtemetingen in Nederland. Dit ijkpunt komt ongeveer overeen met het gemiddelde zeeniveau. Flevoland ligt voor het grootste deel onder de zeespiegel; gemiddeld 5 meter. Als voormalig eiland in de Zuiderzee ligt Urk juist boven NAP. Het hoogste punt ligt op 8,5 meter boven NAP bij de toreningang van het Kerkje aan de Zee.

Parkeren
Parkeer gratis op het haventerrein aan de Burgemeester J. Schipperkade 1. In het centrum van het dorp kan eveneens gratis geparkeerd worden, maar daar geldt een maximale parkeertijd van 2 uur met de parkeerschijf.  

Navigatieadres
Burgemeester J. Schipperkade, 8321 EJ Urk (tegenover Boekhandel Koster).

TIPS!

Ginkiestocht met gids
De Urker geschiedenis en cultuur echt beleven? Ga dan mee op Ginkiestocht (steegjestocht) met een lokale gids!

 
Veerdienst Urk–Enkhuizen
Toen Urk nog een eiland was, was deze veerdienst de enige structurele verbinding met het vasteland. Deze unieke historie wordt tijdens de zomermaanden in leven gehouden door passagiersschip De Zuiderzee. (Elektrische) fietsen kunnen mee aan boord en er is een oplaadpunt aanwezig.
 
Museum Het Oude Raadhuis
Het museum is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Urk. Hier wordt, onder andere met een originele visserswoning, een indruk gegeven van de leefomstandigheden van het vissersdorp van vroeger. Die was hard, met ontberingen van en op de voormalige Zuiderzee. Maar ook karakteristiek en sfeervol met eigen klederdracht, dialect en het grote saamhorigheidsgevoel. (Oplaadpunt voor elektrische fietsen aanwezig)
  

Vissersmonument
Het monument beeldt een vissersvrouw uit die nog een laatste keer omkijkt naar de zee, met de hoop dat haar geliefde toch nog terugkeert. Rond het standbeeld bevinden zich platen met daarop de namen van vissers die op zee verdronken zijn.

 
Vuurtoren
De Urker vuurtoren is de enige nog werkende in de provincie. Al vanaf 1617 had Urk een toren met open vuur als baken in de Zuiderzee. De huidige vuurtoren stamt uit 1844 en is 18,5 meter hoog. Een klim naar de top is echt een aanrader; je kijkt uit over maar liefst drie provincies!
 
Urkerbos
Het Urker Bos is een van de rijkste bossen van Flevoland. Van diverse soorten loofhout, naaldhout en adembenemende open plekken tot geologische reservaten, moerasgebieden en speelplekken, je komt het hier allemaal tegen.
 
Museum Schokland
Museum Schokland bevindt zich middenin de Noordoostpolder. Schokland was vroeger, net als Urk, een eiland in de Zuiderzee. Bijzonder om de contouren van het eiland afgezet te zien tegen de zeebodem die er nu omheen ligt. De vaste expositie van het museum laat de periode van de IJstijd tot nu zien.
 
 

 
Meer info over wandelen en fietsen op en rond Urk? Bezoek dan Tourist Info Urk.