Het oude dorp herleeft!

Het oude dorp van Urk herleeft rondom de Westhaven. In deze straten vindt het evenement Urk in Wintersferen plaats. De knusse straten en nauwe steegjes die sfeervol zijn verlicht, brengen u terug in de tijd van kwakzalvers, veldwachters en klederdracht. Bovendien vind u hier diverse figuranten, kraampjes en sketches uit het verleden. U maakt als het ware zelf deel uit van het Urk van 100 jaar geleden. Ook zijn er diverse pleinen ingericht met oude ambachten, figuranten en marskramers.

100 jaar Zuiderzeewet
Het thema van Urk in Wintersferen 2018 is: "100 jaar Zuiderzeewet". Omdat het dit jaar, 100 jaar geleden is heeft u het ongetwijfeld al vaker voorbij zien komen, maar tijdens ons evenement kunt u de impact van deze wet écht tot leven zien komen.
De gevolgen waren groot! Door het afsluiten van de Zuiderzee werd het zoute water uit de zee zoet en daardoor verdween het inkomen van de vissers. Op het dorp kon men steun aanvragen wanneer men werkeloos was en werden opleidingen in het boerenleven aangeboden. Ook kon men voor een laag bedrag verhuizen naar Harlingen om daar een bestaan op te bouwen.
De stugge Urkers waren echter niet uit het veld te slaan. De vissers waren niet van plan om hun dorp te verlaten. Ze verplaatsten hun werkveld naar de Noord- en Waddenzee en wisten door hard werken het tij te keren. Urk groeide ondanks alles uit tot het centrum van de visserij van vandaag!

Oude ambachten
Diverse oude ambachten zijn tijdens het evenement te zien. Deze ambachten brengen u terug naar de tijd dat nog niet alles met machines gebeurde. U kunt hierbij denken aan echte visserijambachten als nettenboeten, het breien van fuiken, maken van vismanden, splitsen en slaan van touwen en natuurlijk het roken en bakken van vis. Maar ook andere zaken als het boerenleven, een echte smidse en de ouderwetse manier van wassen. U kunt zich tevens door de dorpsfotograaf in authentieke Urker klederdracht op de foto laten zetten!

Sketches
Urk in Wintersferen heeft wederom een aantal leuke sketches voor u klaar staan! De vele figuranten maken dat u zich in het jaar 1918 waant. Tijdens het evenement komt u als bezoeker historische figuren als Cornelis Lely tegen en bent u getuige van het bouwen van de dijk, de invloed van de inpoldering op het onderwijs en natuurlijk de vele bewoners die zich in authentieke klederdracht steken.

Oude locaties
Diverse oude locaties komen terug tijdens Urk in Wintersferen. Zo kunt u een kijkje nemen bij historische panden en wandelen door smalle steegjes, maar ook in het schooltje waar u de onderwijsmethoden van weleer kunt aanschouwen. De kwakzalver staat met zijn kraam langs de route en kan u helpen wanneer u zich niet zo lekker voelt. Voor bijna iedere kwaal heeft hij wel een poeder of zalfje beschikbaar! Wilt u zich even opwarmen dan is er het ouderwets ingerichte bruincafé waar u kunt genieten van een kruidenbitter, advocaatje of biertje!