Op 24 en 25 november 2017 komt de geschiedenis letterlijk tot leven op Urk. Figuranten nemen je mee terug naar de jaren 1914-1918. De tijd van de eerste wereldoorlog, waarin Urk de bijnaam 'Île du Diable' kreeg...

  
Interneringskamp voor afvallige officieren

Nederland mocht dan niet actief zijn geweest in deze oorlog, op Urk was de oorlog wel degelijk merkbaar. In 1915 opende tussen de vuurtoren en het kerkje aan de zee een interneringskamp voor gedeserteerde Britse, Franse en Belgische officieren op het eiland. De groep die naar Urk kwam had geweigerd zijn erewoord te geven om niet te vluchten. Aangezien Urk in deze periode nog een eiland was, werd het gezien als de ideale plek om deze officieren vast te houden. 

Urk als Duivelseiland

De officieren hadden het niet gemakkelijk op het eiland. Ze hadden weliswaar een biljarttafel, piano en de mogelijkheid om te sporten, maar hun verblijf was beslist geen pretje. De barak stond aan zee en in de winter werd het er ijzig koud. De helft van de gevangenen kreeg last van ziekten als tuberculose en bloedarmoede. Voor de geïnterneerden was Urk de hel op aarde, daarom noemden ze het: ‘Ile du diable’, het duivelseiland.

  

Urk in Wintersferen
Urk in Wintersferen is een jaarlijks terugkerend succesvol winterevent. In de straten van het oude centrum van Urk komen oude tijden tot leven op prachtige locaties en vele figuranten en bewoners in Urker klederdracht.

Datum: vr 24 en za 25 november 2017

Locatie: historisch centrum van Urk

Meer info: www.urkinwintersferen.nl