Vrijdag 21 juli 2016 ontving de havendienst van Urk de 5000ste geregistreerde passant in de Urker haven: Henk en Ineke Kaan uit Zeeland.

Dit ontvangst is inmiddels een graadmeter geworden voor het toeristisch seizoen op Urk. Net als vorig jaar werd de mijlpaal bereikt op de datum van 21 juli. Wethouder Geert Post kwam voor deze gelegenheid naar de haven om de gelukkige watersporters samen met Stichting Urk Promotie/Tourist Info Urk welkom te heten en een mooi cadeaupakket aan te bieden.

Het bruisende karakter van de Urker haven blijkt voor veel watersporters een reden om een bezoekje aan Urk te brengen. Er is altijd iets te zien of te beleven. Het werk aan de schepen, de activiteiten op de werven, de visserijactiviteiten rondom de IJsselmeervisafslag. Alles bij elkaar maakt dit dat Urk een aantrekkelijke haven is voor veel watersporters. Naast de recreatieve watersporters trekt Urk het laatste jaar ook meer en meer “bruine vloot” voor een bezoekje aan Urk.

Momenteel wordt hard gewerkt aan een herstructurering van de kaden rond de Werkhaven. Met deze herstructurering wordt ingezet op een betere scheiding van het verkeer ten opzichte van de werkzaamheden aan de kade.

Het afgelopen jaar mocht Urk uiteindelijk ruim 11.000 passanten ontvangen in de steeds fraaier wordende havens. Dat was een mijlpaal in de historie. De hoop is dat dit jaar opnieuw de doelstelling van 10.000 passanten wordt gepasseerd.