De Gemeente Urk heeft een herinnering aan de oude luchtwachttoren die tijdens de Koude Oorlog jarenlang op Urk stond. Het fundament is opnieuw vormgegeven met sierbestrating op de originele plek van de toren dat zich rechtsachter het Kerkje aan de Zee bevindt. Een bijbehorend infopaneel volgt later dit jaar

De luchtwachttoren was één van de drie torens door de Noordoostpolder, genaamd Karel 1, 2 en 3.
Karel 1 bevond zich op Urk, Karel 2 in het Emmelerbos bij Emmeloord en Karel 3 in het Enserbos bij Ens.
De torens waren ongeveer 14 meter hoog.

De torens werden bemand door parttime militairen die in de buurt van de torens woonden. Ze werden opgeleid om vliegtuigen, vriendelijke en vijandige, te herkennen aan hun geluid en silhouet. Dit was vooral om vliegtuigen die onder de 900 meter te spotten, omdat die niet zichtbaar waren op de radar. Toen het later niet meer in gebruik was werd het afgebroken.

 

 

De (W)Eiland-rally is een autoroute door Urk en Noordoostpolder waarbij je d.m.v. leuke opdrachten veel te weten komt over de geschiedenis van Urk in de Zuiderzee en de inpoldering. Ook zijn de oude vissersdorpen Vollenhove en Blokzijl meegenomen op de route. Leuk voor jong en oud!

  • een startpakket kost 39,50 (routeboek voor 1 auto met autoschild)
  • eventueel verrassing kadootje voor kinderen: 2,50 per kind extra
  • duur: ca. 5 uur

     

Tourist Info Urk heeft een nieuw kantoor op de haven en dat mag gevierd worden!
Daarom heeft 3D painter Rianne te Kaat van half maart tot half april gewerkt aan een viertal gave 3D schilderingen die het verhaal van Flevoland vertellen.
Op de eerste schildering zie je Urk als eiland met een prominente plek voor de vuurtoren. De tweede schildering vertelt het verhaal van de inpoldering, en bij de derde zie je de nieuwe provincie Flevoland die eigenlijk onder water staat. De laatste tekening vertelt het verhaal van het wonder van Urk met uiteraard een Noordezeekotter.

Leuk is het om een foto te maken in de schildering waarbij het 3D effect goed zichtbaar wordt.

 

Let op: houd de maatregelen in acht bij het maken van de foto's

!