Al langere tijd hadden Roel en Janneke van Slooten de wens om een beleefhuis te realiseren. Toen het huisje, grenzend aan hun eigen woning, in de verkoop kwam hoefden zij ook niet lang te twijfelen. Met behulp van de LEADER subsidieregeling konden zij aan de slag met hun droom; Beleefhuis ‘Ut Kunstige Vissers Ussien’.

65 dagen lang is met man en macht gewerkt aan de verbouwing van deze unieke woning. Het terugbrengen van authentieke onderdelen, het uitzoeken van de juiste inrichting en het selecteren van de mooiste Urker souvenirs. Maar daar bleef het niet bij. In de tussentijd werd een nieuwe website ontwikkeld, een Urker Verjaardagskalender was in de maak en ook de collectie Kerstkaarten kreeg vorm.

 Janneke van Slooten is al langer bekend als kunstenares op Urk met 'Kunst in Opdracht'. De mooiste schilderijen, ansichtkaarten en tekeningen zijn op aanvraag verkrijgbaar of te vinden in het assortiment. "Ik schilder vanuit mijn geloof en passie voor Urk, dat probeer ik in mijn werk tot uitdrukking te brengen; in Opdracht van onze God en Vader", aldus Janneke.

 Het traditionele vissershuisje doet zijn naam eer aan; hier beleef je hoe geleefd werd op Urk in de jaren 1940-1950. De schuilkelder behelst een ware waterbron, die bij de verbouwing zichtbaar werd. Deze waterkelder, onder de keuken, zal binnenkort ook te bezoeken zijn. Op de nettenzolder is het mogelijk om onder leiding van Roel van Slooten zelf netten te leren boeten en is een prachtige authentieke bedstee te bewonderen.

 De eerste workshop was al voor de opening geboekt; door de nazaten van de voormalig eigenaren van Ut Ussien. Zelf ook dit beleefhuis ontdekken of een creatieve of nostalgische workshop volgen? Kom langs voor een ‘kroosien’ (praatje) of neem een kijkje op de website.

 

         

Urk in Wintersferen gaat dit jaar definitief niet door vanwege de aangepaste coronamaatregelen. De organisatie had deze zomer aanpassingen bedacht waardoor het door leek te kunnen gaan. Vanwege de  nieuwe (en de te verwachten)  maatregelen  is er teveel  onzekerheid of het evenement goed neergezet kan worden.
De kracht van het evenement is de interactie met het publiek  Dat is nu niet mogelijk.  Urk in Wintersferen stond in gepland op het laatste weekend van november.

De (W)Eiland-rally is een autoroute door Urk en Noordoostpolder waarbij je d.m.v. leuke opdrachten veel te weten komt over de geschiedenis van Urk in de Zuiderzee en de inpoldering. Ook zijn de oude vissersdorpen Vollenhove en Blokzijl meegenomen op de route. Leuk voor jong en oud!

  • een startpakket kost 39,50 (routeboek voor 1 auto met autoschild)
  • eventueel verrassing kadootje voor kinderen: 2,50 per kind extra
  • duur: ca. 5 uur

Tourist Info Urk heeft een nieuw kantoor op de haven en dat mag gevierd worden!
Daarom heeft 3D painter Rianne te Kaat van half maart tot half april gewerkt aan een viertal gave 3D schilderingen die het verhaal van Flevoland vertellen.
Op de eerste schildering zie je Urk als eiland met een prominente plek voor de vuurtoren. De tweede schildering vertelt het verhaal van de inpoldering, en bij de derde zie je de nieuwe provincie Flevoland die eigenlijk onder water staat. De laatste tekening vertelt het verhaal van het wonder van Urk met uiteraard een Noordezeekotter.

Leuk is het om een foto te maken in de schildering waarbij het 3D effect goed zichtbaar wordt.

 

Let op: houd de maatregelen in acht bij het maken van de foto's

!