Geen categorie

Trots op onze sponsoren!

Sponsor worden

Wanneer u donateur/sponsor wordt van Stichting Urk Promotie/Tourist Info Urk draagt u bij aan het verzorgen van een gastvrij ontvangst voor inwoners en bezoekers door Tourist Info Urk en de promotie van de Urker (visserij)cultuur, historie en haar ondernemers. U bent al sponsor vanaf € 25 per kwartaal.

 SPONSORACTIE 2018-2019 voor bestaande en nieuwe donateurs! 
 
 • Gratis Ginkiestocht!
 • Nieuwe en bestaande donateurs profiteren in 2018 of 2019 van één gratis ginkiestocht voor team of relaties
 • Maximaal 15 personen
 • Te plannen en te gebruiken in 2018 of 2019
 • Buiten hoogseizoen juli en augustus
 • Meld u aan als donateur of boek direct uw ginkiestocht via Tourist Info Urk via 68 40 40 of e-mail info@touristinfourk.nl.

           

Voordelen donateurschap

 • Vermelding op de website: www.touristinfourk.nl met circa 1500 bezoekers per week die op zoek gaan naar 'toeristisch' Urk.
 • Vermelding op de interactieve kaart http://www.touristinfourk.nl/nl/kaart.html. Voor deze ruimte mag u een korte tekst en foto naar ons toesturen!
 • Korting op een advertorial in de toeristengids. Deze gids wordt uitgedeeld op beurzen, evenementen, havens en hebben een plekje bij veel toeristische branches.
 • Uw adres in onze toeristische brochure, die zowel in het Nederlands als in het Engels/Frans en Duits wordt uitgebracht.

Categorieën donateurs

Vriend

 • Vrienden van SUP € 25 per kwartaal of € 100 per jaar
 • Naamsvermelding op de website van touristinfourk.nl/naamsvermelding op overnachteninurk.nl

Zilver sponsor

 • Zilver sponsor € 75 per kwartaal of € 300 per jaar
 • Logovermelding op de website touristinfourk.nl onder sponsoren SUP
 • Naamsvermelding in de interactieve kaart op de website
 • 10%korting op uw advertorial in de toeristengids

Goud sponsor

 • Goud sponsor € 125 per kwartaal of € 500 per jaar
 • Logovermelding op de website touristinfourk.nl onder sponsoren SUP
 • Naams en logovermelding in de interactieve kaart op de website
 • 20% korting op uw advertorial in de toeristengids

Interesse? Neem contact met ons op!

 

"Het historisch centrum is weer het kloppend hart van Urk"

Urk anno 2025

>> Bekijk hier de videopresentatie van onze visie.
>> Of download hier de pdf.
 

  

Ons toekomstbeeld

Zoals hierboven in beeld is te zien, kijken wij uit naar: 1) een cultuurhistorisch centrum dat bruist, 2) levendige havens waar altijd wat te zien en te beleven is, 3) een onvergetelijke Vis- & Visserijexperience, 4) spookachtige panden die (weer) ware publiekstrekkers zijn en 5) het lege haventerrein dat is omgetoverd tot uitnodigend boulevardpark.

Onze dromen en ambities willen we onder de aandacht brengen en realiseren door ons de komende jaren te focussen op vier pijlers:
1. Netwerk versterken, 2. Samenwerken, 3. Kennis delen en 4. Professionaliseren. Dit werken we jaarlijks uit in een actie-/jaarplan. Meer daarover volgt binnenkort. 

Onze visie in één oogopslag

 

 

Filmpje: IJsselmeerafslag Urk

Urk en de Zuiderzeewet: eiland af en Wonder van Urk

Dit jaar (2018) is het 100 jaar geleden dat de Zuiderzeewet is aangenomen. Voor Urk betekende dit dat ze eiland af werd. Maar ook dat de Urker visserij een onverwachte bloeiperiode doormaakte, ook wel ‘het Wonder van Urk’ genoemd. Bovendien was Urk vanaf nu beter beschermd tegen de vele overstromingen van de Zuiderzee. Lees meer.

 

Activiteiten op Urk

Het hele jaar rond zijn er mooie activiteiten op Urk te beleven die in het teken staan van 100 jaar Zuiderzeewet.

Wees welkom en geniet van de gastvrijheid, authentieke sfeer en eigenzinnigheid van ons vissersdorp.

 

 

100 JAAR ZUIDERZEEWET OP URK
ACTIVITEITEN EN EVENEMENTEN IN 2018

 


~ SPECIAL ~

Pittoresk Urk-Beeldend Noordoostpolder
Een eeuw geleden verbleef o.a. kunstenaar Ernst Leyden op Urk om het bijzondere eiland te vereeuwigen. In 2018 gaan kunstenaars hier opnieuw. Nieuw is, dat ze ook de tulpenpracht in Noordoostpolder vastleggen. 

Kom kijken bij de kunstenaars in actie. Vanaf 5 mei is de tentoonstelling. De werken zijn te koop. Lees meer.

 - Data: 30 april t/m 5 mei 2018
 - Werklocaties: zie facebook
 
- Exposities vanaf 5 mei: zie nieuwsbericht

Ginkiestocht 'Wonder van Urk'
Met de komst van de Afsluitdijk dacht men dat het gedaan was met de Urker visserij. Niets bleek echter minder waar. Ga mee op 'Ginkiestocht' en ontdek het 'Wonder van Urk'.

 - Data: 24-2, 31-3, 28-4, 26-5, 30-6, 28-7, 25-8, 29-9, 27-10, 24-11, 29-12 (elke laatste zaterdag van de maand)
 - Startlocatie: Tourist Info Urk

 

Zuiderzee Sloeproeiwedstrijd
Vroeger roeide de aanstaande vader over de Zuiderzee naar de 'Ommelebommelestien' (grote steen in het water) om daar zijn baby op te halen. De deelnemers aan de sloeproeiwedstrijd volgen zijn spoor.

 - Datum: 19 mei 2018
 - Startlocatie: Burg. J. Schipperkade, Urk


~ SPECIAL ~

Zuiderzee Ansjooprace met botters
St. Urker Botter organiseert ieder jaar, in de tijd dat vroeger op de 'ansjoop' (ansjovis) werd gevist, een botterwedstrijd. De Ansjooprace is een prachtige zeilwedstrijd waarbij klassieke botters de strijd tegen elkaar en de elementen aangaan. Op vrijdag organiseert gemeente Urk een extra wedstrijd voor gemeenten rondom de Zuiderzee.
 - Datum: Vr 15 en za 16 juni 2018
 - Locatie: Westhaven Urk


~ SPECIAL ~

1ste editie: Urker VIS Food Festival
Op 15 & 16 juni vindt de eerste editie van het Urker VIS Food Festival plaats, midden in het historische havengebied van Urk. Een culinair, laagdrempelig en sfeervol foodtruckfestival met vis in de hoofdrol, gecombineerd met smakelijke polderproducten. Welkom! Lees meer.

 - Datum: Vr 15 en za 16 juni 2018
 - Locatie: Dormakade Urk 


~ SPECIAL ~

Verhalenroute Het Wonder van Urk

Een boeiende wandelroute tijdens het VIS Food Festival door het hart van Urk met muziek en toneelspel. De route neemt je mee in het verhaal van 100 jaar Zuiderzeewet en Het Wonder van Urk. Lees meer.

 - Data: 15 en 16 juni 2018
 - Startlocatie: Urker VIS Food Festival
 

Fototentoonstelling Zuiderzeedorpen
In Cultuur-eus Tromp de Vries is de fototentoonstelling Zuiderzeedorpen te zien, geïnspireerd door een Franse schrijver die alle dorpen rond de Zuiderzee heeft vastgelegd.

 - Datum: nnb
 - Locatie: Cultuur-eus Tromp de Vries, Urk
 

Suydersee Triathlon
In een nostalgisch decor van Urk zwem, loop en fiets je in en bij de voormalige Zuiderzee. Prachtig om te doen en prachtig om te zien!

 - Datum: za 21 juli 2018
 - Startlocatie: Staverse kade, Urk 
         Medische geschiedenis rond de Zuiderzee
Bezoek tijdens het Witness Seminar, Open Monumentendag of de Maand van de Geschiedenis een inlooplezing of het symposium 'Medische geschiedenis Zuiderzeegebied' in een indrukwekkend medisch archief op Urk.

 - Witness Seminar (voor specialisten): voorjaar 2018
- Open Monumentendag: za 8 september
 - Symposium: oktober 2018
 - Locatie: Urk

 

~ SPECIAL ~
Podcast 'Land van Melk en Honing'
Op een innovatieve, laagdrempelige manier houden studenten en erfgoedspecialisten Bas - Urker - en Linda - Poldermens - het verhaal over de Zuiderzeewet levend. 
Klik hier voor verdere info.

 - Data: release 1 oktober 2018
 - Locatie: Online

 

Expositie 100 jaar Zuiderzeewet en werk gevangen met een schaar
Deze bijzondere tentoonstelling van knipkunstenaar en Urker Henk Kapitein is in februari 2018 geopend in het Flevolandse provinciehuis door cultuurwethouder Freek Brouwer. De tentoonstelling is een echte must see en is vanaf oktober 2018 op Urk te zien.

 - Datum opening: oktober 2018
 - Locatie: nnb

~ SPECIAL ~
Urk in Wintersferen

Urk in Wintersferen moet je eens beleefd hebben. Dit jaar reis je terug naar de tijd van botters en vissers op de Zuiderzee. Figuranten, sketches en de aankleding brengen het geheel tot leven!

 - Data: vr 23 en za 24 nov 2018
 - Locatie: historische dorpkern van Urk

 

100 jaar Zuiderzeewet

 

De activiteiten op Urk zijn onderdeel van alle activiteiten die in 2018 rondom het Zuiderzeegebied worden georganiseerd in het kader van 100 jaar Zuiderzeewet. Kijk op www.100jaarzuiderzeewet.com voor een compleet overzicht.

Filmpje: Henk Bos

Urk en de Zuiderzeewet: eiland af en Wonder van Urk

Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Regelmatig sloeg de zee akkers weg waardoor de eilandbewoners zich meer en meer richtten op visserij. Aan het eind van de 18e eeuw leefden vrijwel alle dorpsbewoners van de visvangst.

Grootste vissersvloot en visindustrie van Nederland

Met de aanvaarding van de Zuiderzeewet in 1918 - waarbij de Zuiderzee werd afgesloten van de Noordzee middels de Afsluitdijk (1932) - dacht men dat ook het einde in zicht was voor de visserij op Urk. Niets bleek echter minder waar. Urkers zijn inventief en kozen het ruime sop: vissers trokken met hun schepen naar de Noordzee. Met de vangst van schelvis, schol en tong brak een bloeiperiode voor de sector aan, ook wel het "Wonder van Urk" genoemd. Vandaag de dag heeft Urk zelfs de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland.

Urk als eiland

Urker vissers

Urk onderdeel van het vaste land

Naast de komst van de Afsluitdijk - ter bescherming van het land tegen afkalving door de vele overstromingen - is een groot deel van de Zuiderzee drooggelegd om als landbouwgrond te gebruiken. Urk werd daardoor onderdeel van het vaste land. Vanaf 3 oktober 1939 is Urk formeel eiland af, maar nog altijd zeggen we hier dat je óp Urk bent.

Urkers zijn trots

Dat we als Urkers trots zijn op onze afkomst is ook te merken aan het dialect dat we hier nog altijd spreken, de klederdracht die te zien is op Urkerdag of de vele jongens die een gouden oorbel met een visserschip dragen.

Activiteiten in 2018 

Op www.touristinfourk.nl/100jaarzuiderzeewet vind je een overzicht van de activiteiten op Urk in 2018 in het kader van het themajaar '100 jaar Zuiderzeewet' van Provincie Flevoland. Kijk voor meer activiteiten in het Zuiderzeegebied op www.100jaarzuiderzeewet.com.  

Urker vuurtoren

Urker straatbeeld

 

 

Adres

Stichting Urk Promotie
Wijk 2-2
8321 EP • Urk
KvK: 412447007
 0527 684040
 info@touristinfourk.nl

Openingstijden

April - Oktober
maandag t/m vrijdag: 10:00-17:00
zaterdag: 10:00-16:00
November - Maart
maandag t/m Zaterdag: 10:00-16:00

Contact opnemen

* Verplicht veld

Toeristengids

 

Routebeschrijving