Genieten van culinaire hoogstandjes. Vis eten zoals dat alleen op Urk kan. Toe aan een heerlijke cappuccino. Terrasje pakken aan de haven. Deze restaurants en cafés bieden u al dat lekkers. Kom binnen en proef Urk.

Eten & Drinken op Urk

'Kost eten'

Wie op een doordeweekse dag Urk rond de klok van één uur binnenrijdt, komt ongetwijfeld terecht in een verkeersstroom van mensen op weg naar huis: ze gaan ‘om de kost’ en die ‘kost’ wordt gegeten tussen 13.00 uur en 14.00 uur. 'De kost' is het Urker woord voor het warme eten. 

De meeste kantoren en kleinere winkels zijn dan ook gesloten rond dit middaguur. En ook de scholen hebben hun roosters er op aangepast. ’s Avonds wordt er meestal brood gegeten, en dat heet dan weer ‘bol’. Wat de kost betreft, is er een Urker gezegde dat luidt: ‘op is te weinig’.

Er zijn een aantal typische Urker gerechten, zoals kapkool of dikkoek, die nog altijd gegeten worden. Een gestoofd scholletje is ook nog steeds populair. In de zomermaanden hangen er hier en daar nog wel eens visjes te drogen aan touwen, gespannen over de achterstraatjes. Op vrijdagavond komen de meeste vissers thuis.  Zaterdag is traditiegetrouw de dag waarop er veel vis gebakken wordt. Tussen de huizen hangt dan de geur van versgebakken vis, met een knapperig staartje.  Deze vis eet je met witte rijst, een klont boter en bruine suiker. Of gewoon zo uit het handje natuurlijk.