Arrangementen, excursies en workshops

 • Ginkiestocht Urk

  De Ginkiestocht gaat onder leiding van een gids door de wirwar van straatjes en steegjes (ginkies) van het oude, pittoreske centrum van Urk. Waar nog steeds het eilandgevoel kan worden beleefd, waar ieder huisje anders is. Verrassende doorkijkjes, knusse pleintjes, karakteristieke gevels en de vele sierlijke decoraties met ankers, scheepjes etc.

  Meer informatie
 • Het 'Oude Raadhuis' museum

  Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Nu ligt het kalm ingeklemd tussen de dijken met daarachter het nieuw ontgonnen polderland. Al meer dan duizend jaar geleden komen we de naam van Urk tegen in geschriften. Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing. Een eigen klederdracht en eigen dialect. Op het eiland leefden ze van de visserij in hun sobere woningen. De zee gaf hen brood, maar bezorgde ook veel leed. Honderden vissers kwamen om op zee. Het leven was hard en armoedig. Het museum, dat sinds 1989 gevestigd is in het voormalige gemeentehuis, ge

  Meer informatie
 • Het Oud Urk Arrangement

  Met dit arrangement kunt u de sfeer van vroeger proeven in museum Het Oude Raadhuis. Het eilandgevoel beleven met een wandeling door de wirwar van straatjes en steegjes. En van het weidse uitzicht genieten over Urk en IJsselmeer vanaf de vuurtoren.

  Meer informatie
 • Kinder Cultuurroute

  Interactieve speurtocht voor kinderen in de basisschoolleeftijd (midden- en bovenbouw). Met een rugzakje met attributen en route omschrijving speuren de kinderen door het oude centrum van Urk en komen meer te weten over de Urker cultuur. Aan de orde komt o.a. klederdracht, dialect en visserij. Bij verschillende punten kunnen de kinderen opdrachten uitvoeren.

  Meer informatie
 • Langs havens en door stegen

  Dagarrangement Urk te reserveren voor groepen, met een gevarieerd programma over de visserij en cultuur van Urk.

  Meer informatie
 • Museumkelder Van Gogh van steen van Geert / Atelier en galerie Geert Weerstand

  Middenin het historische centrum van Urk vind je het atelier, de galerie, de 'workshopzolder' en de 'Van Gogh kelder' van kunstenaar Geert Weerstand. Hij werkt met keramisch-mozaïek en glasmozaïek. Zijn inspiratie haalt hij uit 't dagelijks leven van vroegere tijden op historisch Urk maar ook uit het werk van Vincent van Gogh, zijn grote voorbeeld.

  Meer informatie
 • Oorlogtocht 'Door stegen en vluchtwegen'

  Om te laten weten wat er zich afspeelde in het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft gids Jaap Bakker de tocht 'Stegen en Vluchtwegen' samengesteld. Hoe de stegen gebruikt werden als vluchtwegen. Waar waren de schuilplekken? En welke mensen waren erbij betrokken? We willen jong en oud vertellen dat de mensen in die tijd niet vrij waren en onrecht en honger leden. Maar ook van mensen die trouw en moedig waren, soms met gevaar voor eigen leven.

  Meer informatie
 • Op de foto in klederdracht

  Ook op Urk kunt u in klederdracht op de foto. Voor €5,- per persoon kunt u de Urker klederdracht aanpassen en een foto maken met een scène van het museum als achtergrond.

  Meer informatie
 • Rondvaart Urk met de Zuiderzee

  Nadat je ontvangen bent aan boord van het Passagiersschip de Zuiderzee ga je een avontuurlijke rondvaart van anderhalf uur maken. Je vaart over het Ijsselmeer. Vanuit het Ijsselmeer heb je een prachtig uitzicht op Urk en kun je goed het verschil zien tussen het hoger gelegen deel dat vroeger een eiland was en het nieuwe lage gedeelte wat vroeger de Zuiderzee was. Met verrekijkers, die aanwezig zijn op de boot, kun je goed de contouren zien van 3 provincies, Flevoland, Friesland en Noord-Holland.

  Meer informatie
 • Veilingspel IJsselmeervisafslag Urk

  In de oude haven van Urk vindt u aan de kop van de kade de IJsselmeervisafslag, die nog steeds in gebruik is door de IJsselmeervissers. Tijdens het bezoek krijgt u vooraf enige uitleg en een filmpje over de visserij te zien, bij het interactieve veilingspel waant u zich even als een echte vishandelaar. Voor de beste handelaar is er een leuke prijs beschikbaar gesteld. Het bezoek aan de visafslag sluiten we af met het proeven van een heerlijk vers gebakken scholfiletje.

  Meer informatie