Arrangementen, excursies en workshops

 • Ginkiestocht Urk

  Onder leiding van een gids wordt u tijdens de ginkiestocht door een wirwar van straatjes en steegjes, oftewel ginkies, geleid in het oude pittoreske centrum van Urk. Beleef het eilandgevoel dat nog steeds door de straten van Urk giert en hoor de nog altijd verrassende verhalen en anekdotes over de bijzondere geschiedenis van het vissersdorp. Met schilderachtige doorkijkjes, knusse pleintjes en steegjes, karakteristieke gevels en de vele sierlijke decoraties: Dit is de ginkiestocht, dé leukste manier om Urk te ontdekken!

  Meer informatie
 • Het 'Oude Raadhuis' museum

  Urk was eeuwenlang een eiland, omspoeld door de vaak woeste Zuiderzee. Nu ligt het kalm ingeklemd tussen de dijken met daarachter het nieuw ontgonnen polderland. Al meer dan duizend jaar geleden komen we de naam van Urk tegen in geschriften. Een eiland met zijn karakteristieke bewoners en bebouwing. Een eigen klederdracht en eigen dialect. Op het eiland leefden ze van de visserij in hun sobere woningen. De zee gaf hen brood, maar bezorgde ook veel leed. Honderden vissers kwamen om op zee. Het leven was hard en armoedig.

  Meer informatie
 • Het Oud Urk Arrangement

  Met dit arrangement wordt u helemaal meegenomen in het verhaal van het oude Urk. Proef de sfeer van het vroegere eiland in het museum ‘Het Oude Raadhuis’, wandel door het doolhof van steegjes en straatjes met een enthousiaste gids tijdens de ginkiestocht en geniet van het weidse uitzicht over Urk en het IJsselmeer vanaf de vuurtoren.

  Meer informatie
 • Kinder Cultuurroute

  De cultuurroute is een interactieve speurtocht voor kinderen van de basisschoolleeftijd (midden- en bovenbouw). Met een rugzakje met attributen en route omschrijving speuren de kinderen door het oude centrum van Urk en komen meer te weten over de Urker cultuur. Aan de orde komt o.a. klederdracht, dialect en visserij. Bij verschillende punten kunnen de kinderen opdrachten uitvoeren.

  Meer informatie
 • Langs Havens & Door Stegen-arrangement

  U komt een dagje naar Urk en wilt daar het uiterste uit halen. In dat geval kunt u kiezen voor het Langs Havens & Door Stegen-arrangement. In dit dagarrangement wordt uw hele bezoek aan Urk tot in de puntjes voor u verzorgd. Onderdelen van dit arrangement zijn onder andere het veilingspel in de IJsselmeervisafslag, een ginkiestocht, een bezoek aan het museum en het beklimmen van de vuurtoren.

  Meer informatie
 • Museumkelder Van Gogh van steen van Geert / Atelier en galerie Geert Weerstand

  Middenin het historische centrum van Urk vind je het atelier, de galerie, de 'workshopzolder' en de 'Van Gogh kelder' van kunstenaar Geert Weerstand. Hij werkt met keramisch-mozaïek en glasmozaïek. Zijn inspiratie haalt hij uit 't dagelijks leven van vroegere tijden op historisch Urk maar ook uit het werk van Vincent van Gogh, zijn grote voorbeeld.

  Meer informatie
 • Oorlogtocht 'Door stegen en vluchtwegen'

  Wat speelde zich af in het vissersdorp tijdens de Tweede Wereldoorlog? Daar krijgt u een beter beeld bij tijdens de Oorlogstocht, samengesteld door gids Jaap Bakker. Vragen als ‘Hoe werden de stegen toen gebruikt als vluchtwegen?’, ‘Waar in het dorp waren de schuilplekken?’ en ‘Welke mensen waren erbij betrokken?’, ze worden allemaal beantwoord met indrukwekkende verhalen over de eilanders die honger leden en onvrij waren, maar die ook trouw en moed ondervonden, wat soms zelfs gevaar voor hun eigen leven betekende. Tijdens deze tocht wordt er een bezoek gebracht aan een van de schuilplekken.

  Meer informatie
 • Op de foto in klederdracht

  Ook op Urk kunt u in klederdracht op de foto. Voor €5,- per persoon kunt u de Urker klederdracht aanpassen en een foto maken met een scène van het museum als achtergrond.

  Meer informatie
 • Rondvaart Urk met de Zuiderzee

  Nadat je ontvangen bent aan boord van het Passagiersschip de Zuiderzee ga je een avontuurlijke rondvaart van anderhalf uur maken. Je vaart over het Ijsselmeer. Vanuit het Ijsselmeer heb je een prachtig uitzicht op Urk en kun je goed het verschil zien tussen het hoger gelegen deel dat vroeger een eiland was en het nieuwe lage gedeelte wat vroeger de Zuiderzee was. Met verrekijkers, die aanwezig zijn op de boot, kun je goed de contouren zien van 3 provincies, Flevoland, Friesland en Noord-Holland.

  Meer informatie
 • Sturremtocht

  Urk is mooi om in de zomer te bezoeken, maar heeft niet elk seizoen haar charme? Zo kunt u tijdens de Sturremtocht ook in de winter Urk optimaal beleven. Zoek beschutting tussen de nauwe steegjes, verdwaal in het schemerdonker tussen de kleine vissershuisjes en hoor de spannendste verhalen en anekdotes van vroeger verteld door de enthousiaste gids. Rondom de vuurtoren voel en hoor je de wind huilen en jagen en de schuimende golven van het IJsselmeer bulderen. In het museum ‘Het Oude Raadhuis’ wordt je opgewarmd door de verwarming en de warme geschiedenis van Urk.

  Meer informatie