Zang op Hemelvaart

Zang op Hemelvaartsdag is een jaarlijks terugkerend koorconcert waaraan door een groot deel van de Urker koren wordt meegewerkt. Het repertoire bestaat voor een groot deel uit psalmen, gezangen en geestelijke liederen. Naast de verschillende koren neemt ook de Chr. Brassband Valerius aan dit evenement deel. Door de Brassband wordt tevens een gedeelte van de samenzang tussen de verschillende kooroptredens begeleid. Ook worden enkele samenzang begeleid met het orgel.

Het idee voor dit koorconcert is ontstaan toen in 1968 op Urk het 1000-jarig bestaan van het voormalige Zuiderzee-eiland werd gevierd. De Urker koren boden toen de bevolking een concert aan in de oude visafslag op de haven. Omdat dit concert door de bevolking zeer werd gewaardeerd, werd besloten om het concert het jaar daarop opnieuw te laten plaatsvinden. Een kleine commissie van vrijwilligers organiseerde dit concert en wederom mocht men zich verheugen in een mooie avond. Uiteindelijk groeide het concert uit tot een jaarlijks terugkerend evenement waarvan de Urker allang niet meer de enige bezoekers zijn.

Vanuit het gehele land komen ieder jaar weer 3000 mensen naar Urk om van dit evenement te genieten, vaak wordt hier dan een dagje Urk van gemaakt en heerst 's middags op de haven een gezellige drukte van allerlei mensen die gekomen zijn om het concert te bezoeken. Omdat de oude visafslag op de haven verdwenen is, vindt het concert, sinds 1998, plaats in de nieuwe visafslag van Urk. Het grote voordeel van deze visafslag is dat het zicht op het podium niet door allerlei obstakels wordt ontnomen, ook is de akoestiek van deze ruimte vele malen beter, er is meer ruimte zodat wachtende koorleden en publiek elkaar niet hinderen, er is een professionele geluidinstallatie en men kan vooraf in de kantine van de visafslag een kopje koffie of een lekker gebakken visje nuttigen.


Kaart

Locatie

  • Vlechttuinen 8
  • 8322 BA URK

Contactgegevens

  • 0527 683 935