Ronald Nijboer onthult familie geschiedenis in FlevoMeer Bibliotheek Urk

Soms zijn het voorwerpen die de geschiedenis opnieuw leven inblazen. Dat gebeurde vier jaar geleden toen Ronald Nijboer de hutkoffer van zijn opa in handen kreeg. Volgeschreven dagboeken, bijzondere foto's en onderscheidingen uit zijn tijd als soldaat in Nederlands-Indië, van 1946-1948. Een klein radertje in het Nederlandse leger, maar getuige van een grote en vaak onderbelichte geschiedenis. Door zijn opa's dagboeken stapte hij in een voor hem onbekende wereld. Een wereld van oorlog en leed, maar ook van kameraadschap en wonderschone natuur. Wat gebeurde er tijdens de Indonesische onafhankeli

In het Boek Tabé Java, Tabé Indië beschrijft Nijboer de geschiedenis van zijn opa Evert-Jan Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java verandert de toon. Hij ziet vrienden sneuvelen, fotografeert massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood. De reis ontwikkelt zich tot een survivor's story. Bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen.
  
Het boek werd heel goed ontvangen in de pers. Recensenten waren positief over de schrijftrant van Nijboer: Geen Tabé voor Ronald Nijboer. 'Goed geschreven en boeiend boek. Prachtig.' - Boudewijn de Groot.

Op donderdag 17 mei geeft Ronald Nijboer een lezing over zijn boek in FlevoMeer Bibliotheek Urk. De lezing wordt georganiseerd door Stichting Urk in Oorlogstijd en SCAB.

De lezing begint om 20.00 uur en entree kost € 5,-, gratis toegankelijk voor donateurs van SCAB en Stichting Urk in Oorlogstijd. Kaartjes te koop via www.flevomeerbibliotheek.nl

Tabé Java, Tabé Indië is nu overal verkrijgbaar, onder andere bij Boekhandel Koster.  


Kaart

Locatie

  • Singel 9b
  • 8321 GT URK