23 & 24 nov - Urk in Wintersferen

Dit is het centrale thema van Urk in Wintersferen 2018. We reizen terug naar het jaar 1918, het jaar waarin de zuiderzeewet werd ingesteld. De Zuiderzeewerken hebben ervoor gezorgd dat het Nederland van nu er ingrijpend anders uitziet dan het Nederland van 100 jaar geleden. Voor Urk is deze wet van enorme betekenis geweest, het eiland Urk moest worden ingepolderd en werd daardoor verbonden aan het vaste land.

Het oude dorp herleeft
Het oude dorp van Urk herleeft rondom de Westhaven. In deze straten vindt het evenement Urk in Wintersferen plaats. De knusse straten en nauwe steegjes die sfeervol zijn verlicht, brengen u terug in de tijd van kwakzalvers, veldwachters en klederdracht. Bovendien vind u hier diverse figuranten, kraampjes en sketches uit het verleden. U maakt als het ware zelf deel uit van het Urk van 100 jaar geleden. Ook zijn er diverse pleinen ingericht met oude ambachten, figuranten en marskramers.

Oude locaties

Diverse oude locaties komen terug tijdens Urk in Wintersferen. Zo kunt u een kijkje nemen bij historische panden en wandelen door smalle steegjes, maar ook in het schooltje waar u de onderwijsmethoden van weleer kunt aanschouwen. De kwakzalver staat met zijn kraam langs de route en kan u helpen wanneer u zich niet zo lekker voelt. Voor bijna iedere kwaal heeft hij wel een poeder of zalfje beschikbaar! Wilt u zich even opwarmen dan is er het ouderwets ingerichte bruincafé waar u kunt genieten van een kruidenbitter, advocaatje of biertje!

Sketches
Urk in Wintersferen heeft wederom een aantal leuke sketches voor u klaar staan! De vele figuranten maken dat u zich in het jaar 1918 waant. Tijdens het evenement komt u als bezoeker historische figuren als Cornelis Lely tegen en bent u getuige van het bouwen van de dijk, de invloed van de inpoldering op het onderwijs en natuurlijk de vele bewoners die zich in authentieke klederdracht steken.

Oude ambachten
Diverse oude ambachten zijn tijdens het evenement te zien. Deze ambachten brengen u terug naar de tijd dat nog niet alles met machines gebeurde. U kunt hierbij denken aan echte visserijambachten als nettenboeten, het breien van fuiken, maken van vismanden, splitsen en slaan van touwen en natuurlijk het roken en bakken van vis. Maar ook andere zaken als het boerenleven, een echte smidse en de ouderwetse manier van wassen. U kunt zich tevens door de dorpsfotograaf in authentieke Urker klederdracht op de foto laten zetten! 

100 jaar Zuiderzeewet

Het thema van Urk in Wintersferen 2018 is: "100 jaar Zuiderzeewet". Omdat het dit jaar, 100 jaar geleden is heeft u het ongetwijfeld al vaker voorbij zien komen, maar tijdens ons evenement kunt u de impact van deze wet écht tot leven zien komen.

De gevolgen waren groot! Door het afsluiten van de Zuiderzee werd het zoute water uit de zee zoet en daardoor verdween het inkomen van de vissers. Op het dorp kon men steun aanvragen wanneer men werkeloos was en werden opleidingen in het boerenleven aangeboden. Ook kon men voor een laag bedrag verhuizen naar Harlingen om daar een bestaan op te bouwen.

De stugge Urkers waren echter niet uit het veld te slaan. De vissers waren niet van plan om hun dorp te verlaten. Ze verplaatsten hun werkveld naar de Noord- en Waddenzee en wisten door hard werken het tij te keren. Urk groeide ondanks alles uit tot het centrum van de visserij van vandaag!

Een hapje en een drankje
Natuurlijk is er op het evenement voldoende mogelijkheid om uw trek en dorst te doen stillen.
U kunt op diverse plaatsen genieten van oud Urker gerechten als koolmoes, kapkool en dikkoek. Maar ook een lekker gebakken of gerookt visje is op Urk natuurlijk van de partij. Verder kunt u verschillende warme dranken en soepen tegenkomen tijdens uw reis door de straten van het oude Urk. Binnen in het ouderwetse bruincafé kunt u zich even opwarmen en genieten van het kraplappenkoor onder begeleiding van harmonium. Dit alles natuurlijk onder het genot van een heerlijk traditioneel drankje!

Wintermarkt Oud Urk
Naast het evenement 'Urk in Wintersferen' is er op vrijdag 23 november van 14:00 tot 21:00 en zaterdag 24 november van 10:00 tot 16:00 ook een gezellige wintermarkt te vinden in het centrum van Oud Urk.


Kaart

Locatie

  • Wijk 2 2
  • 8321 EP URK

Contactgegevens