Musical Urk & de bleekneusjes

Deze musical gaat over een bekend verhaal uit onze Urker historie, namelijk de komst van de bleekneuzen op het eiland Urk. In samenwerking met Urk & oorlogstijd heb ik onderzoek gedaan naar deze geschiedenis. Bleekneuzen waren voornamelijk kinderen uit de grote steden die rond en na de tweede wereldoorlog naar het platteland werden gestuurd om aan te sterken. Deze kinderen hadden honger oedeem en hadden ook vaak te maken met oorlogstrauma’s.

Weg van hun ouders werden ze op transport gezet op grote vrachtschepen, waar deze kinderen in het ruim verbleven. Deze schepen gingen veelal naar de Friese boerendorpen. Tot op een dag het stormde en zo’n schip aanmeerde in de Urker haven. Hier werden de kinderen hartelijk ontvangen, en waren er zelfs Urkers teleurgesteld naar huis gegaan omdat zij niet zo’n bleekneusje op konden vangen. Vanaf dat moment zijn er meerdere schepen richting Urk gegaan. Wat ik terug kan lezen is dat de bleekneusjes op Urk meestal een mooie tijd hebben gehad. Ze werden meegenomen in het dagelijkse leven van zo’n Urker gezin en op Urk was voldoende te eten. Veel bleekneusjes hebben dan ook een goede band met de bewoners van Urk gekregen, en dat maakt dat sommigen voor altijd zijn gebleven, getrouwd en inmiddels hun eigen gezin hebben. Dit is dus een belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis. Laten we hierbij niet vergeten te zeggen, dat een aantal bleekneusjes ook terugkeerden naar huis, waar het armoede troef was en veel verdriet. Voor hun was de overgang van het onbezorgde Urk naar huis erg moeilijk.
De historie van de bleekneusjes heeft altijd mijn interesse gehad. Ik denk omdat het een verhaal over kinderen is, en ook omdat deze verhalen heel veel zeggen over de Urker inwoners. De hartelijkheid, gastvrijheid, het gemak waarmee ze die kinderen ontvingen etc. En vanuit de bleekneusjes gezien, die moeten toch hun ogen uitgekeken hebben op Urk met al die typische gewoontes en tradities. Toen ik met Fokke Geert Hoekstra van Leuster in gesprek kwam over het maken van een musical met zelfgeschreven nummers en muziek erbij, was het onderwerp dan ook algauw duidelijk “Urk & de bleekneusjes”. We hebben samen nagedacht over een verhaallijn, daarna ben ik het script gaan schrijven en heeft Fokke Geert alle nummers geschreven en samen met Douwe Gnodde op muziek gezet. Ik heb daarbij het verhaal geschreven over 4 bleekneuzen die naar Urk komen, ze belanden in een typisch Urker huisgezin. We krijgen daardoor het contrast “Urkers & Vreemden” en dat element heb ik ook gelinkt aan de tijd waarin we nu leven. Op dit moment zijn er veel vluchtelingen in ons land, dit zijn voor ons ook “vreemden”. Maar wat is hun verhaal? Waar komen ze vandaan? En op welke manier kunnen wij met elkaar de verbinding aangaan? Door middel van onze musical wil ik mensen aan het nadenken zetten, op welke manier zij in het leven staan tegenover (in hun ogen) “vreemden”   


Kaart

Locatie

  • Wijk 8 85
  • 8321 TL URK